Indret din bolig med epoxygulve

5 ulemper ved epoxygulve, du bør kende

Hvis du står overfor en renovering af dit hjem og ønsker et råt og robust look, så har du måske overvejet at følge en af de helt store boligtrends ved at få anlagt et af de hypede epoxygulve i hjemmet. Men før du kaster dig ud i den helt store gulv make-over, er der lige et par ting, du skal være opmærksom på.

For epoxygulve er ikke bare sådan lige til, selvom det måske kan virke som den nemmeste måde at tilføre en New-Yorker stil til dit hjem på. Derfor har jeg samlet en liste over 5 ulemper ved epoxygulve, som er en god ide at forholde sig til, inden du kaster dig ud i projektet.

Epoxygulve er ikke egnet til gør-det-selv

Hvis du står overfor en gør-det-selv renovering, skal du nok genoverveje valget af epoxygulve. Epoxyforbindelser er stærkt allergifremkaldende, og materialet kan derfor være skadeligt, hvis det ikke håndteres på den rigtige måde. Derfor skal epoxygulve håndteres af professionelle håndværkere med særlig certification, og det er dermed ikke det ideelle gør-det-selv projekt.

Hvis du er ude efter et gør-det-selv projekt, så vil jeg i stedet klart foreslå en betonløsning. Her kan jeg varmt anbefale Conteco, der er et dansk firma, som er specialiseret i betonflader. Conteco beton er nemmere at håndtere end epoxygulve, og det er ideelt til et gør-det-selv-projekt, da deres beton er dummy sikret, så selv folk som jeg med ti tommelfingre kan finde ud af at lægge betongulv.

Kun en midlertidig løsning

En anden ulempe ved epoxygulve er, at de kræver vedligeholdelse. Overfladen på et epoxygulv skal jævnligt have en ny epoxypels for at forekomme slitage og revner. Derudover ses slitage tydeligere end på fx et betongulv, og epoxygulve kan få skavanker eller revner, hvis du taber tunge ting på det.

Det er derfor klogt at gøre sig nogle overvejelser om, hvor meget du ønsker at vedligeholde dit gulv, før du vælger en epoxyløsning fremfor et andet alternativ som beton.

Epoxy duer ikke til nybyg og totalrenovering

Hvis du står overfor en total renovering eller et nybyggeri, så ville jeg fraråde dig at kaste dig ud i epoxy. For at et produkt skal være godkendt til nybyg eller en total renovering, skal det nemlig leve op til den danske lovgivning strenge krav, og epoxy har desværre ikke denne certificering.

Derfor kan du støde ind i nogle begrænsninger, hvis du står og skal totalrenovere dit hjem, da det ikke er sikkert, at epoxyen lever op til de specifikke byggekrav. Her foreslår jeg igen, at du undersøger dine alternativer, inden du giver dig i kast med dit husprojekt.

Kan ikke bruges på alle flader

Udover at være tidskrævende så kan epoxy heller ikke bruges på alle flader. Epoxymaling kan kun hænge fast på overflader, der er minimum 15 grader varme, er jævne, og som er hårde i forvejen.

Det betyder, at ikke alle overflader egner sig til epoxy, og du skal derfor være opmærksom på, om den overflade, du ønsker at belægge med epoxy, rent faktisk egner sig til det. Ellers vil epoxyen nemlig sprække og knække.

Begrænser dine muligheder

Epoxy begrænser din muligheder i flere henseende. Også når det kommer til valg af farver. Du kan som udgangspunkt kun få epoxymaling i hvide, grå og sorte nuancer. Hvis du ønsker at pifte dit hjem op med en alternativ farve, vil jeg i stedet foreslå dig at vælge et lignende materiale som Contecos beton. Her kan du vælge mellem en lang række flotte farver, hvilket gør det muligt at skabe en unik boligindretning.

Du skal også være opmærksom på, at epoxymaling kun kan bruges indendørs, da UV-stråling nedbryder malingen. Hvis du overvejer at tilføre et unikt look til din have eller terrasse, ville jeg vælge et andet materiale, hvor farven ikke nedbrydes af solens stråler.

Leave a Reply