10 gode råd til at finde et lån

At låne penge, er noget vi alle sammen kommer ud for i vores liv. Og der er mange penge at spare på at finde den bedste bank eller låne udbyder, da der kan være store forskelle i, hvor meget du skal betale for dit lån. Derfor har vi lavet en 10 trins guide, så du ikke farer vild i junglen.

Jyske_Bank_Logo

1. Sammenlign banker og låneudbydere

Der findes specielt to gode sammenlignings sider på nettet, som du kan anvende: Mybanker.dk og www.Mikonomi.dk. Disse sider oplistrer forskellige banker og låneudbydere, så det bliver nemt og overskueligt for at finde rundt i, hvad de forskellige banker kan tilbyde til dig. Siderne viser fakta som renter, ÅOP og ydelser.

2. Hvilket lån skal du have

Der er stor forskelle på renterne i forhold til, hvilket lån der er tale om. Eksempelvis er der kæmpe forskel på renterne på et forbrugslån og et boliglån, fordi bankerne anser risikoen for ikke at få pengene tilbage for større ved et forbrugslån.

3. Skal du have lånet?

Det er vigtigt, inden du foretager et lån, at du virkelig gør dig klart, om det er dødsensnødvendigt, at du får bevilget lånet. Husk på, at du kommer til at hænge på lånet i flere år.

4. Hold øje med gebyrer

Mange laver den fejl, at de kun holder øje med renter. Det er dumt, for gebyrer og stiftelsesomkostninger har også en stor del at skulle have sagt.

5. Sæt dig ind i ÅOP

Det er gjort ved lov, at alle banker og låneudbydere skal oplyse ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det er en god ting at sammenligne på ÅOP, fordi den også medregner gebyrer og startomkostninger foruden renter. ÅOP kan i de fleste tilfælde være det mest retvisende.

6. Hold øje med fremtiden

Inden du foretager et lån, er det vigtigt, at du betragter din fremtidige situation. Det kan sagtens være, at du på nuværende tidspunkt kan betale afdragene, men hvad nu hvis du får et barn, skal flytte eller andet?

download (1)

7. Pas på med forbrugslån

Forbrugslån er i manges øjne noget katten har slæbt med ind. Det er vigtigt, at du er sikker på, at du har brug for den givne genstand inden du foretager et lån for at erhverve den.

8. Lån ikke til at afbetale andre lån

Hvis du har set tv-programmet Luksusfælden, ved du, hvad der her tales om. Mange ryger ind i en ond spiral, hvis der optages lån for at kunne betale renterne på andre lån. Så hellere taget tyren ved hornene og lav en aftale med den eksisterende kreditor.

9. Skær ned for dit forbrug

Jo mere du kan afdrage på dit lån, jo hurtigere kan du afdrage det, og jo billigere slipper du. Kig derfor på dig selv og find ud af, om du ikke kan nøjes med byturer og junkfood én gang om måneden i stedet for fire, om du ikke kan nøjes med 10 smøger om dagen i stedet for 20. Brug de overskydende penge til at afdrage på lånet.

10. Hav fornuften med dig

Egentlig er det vigtigste, at du har fornuften med dig. Hvis det ikke føles rigtigt at låne pengene, så lad vær!.